Restaureren

Constructieve restauratie

Constructieve restauratie
De constructieve restauratie is noodzakelijk voor het behoud van een schilderij. Voor dit behoud is het van belang de conditie van de drager (linnen, paneel etc.) en de verflaag te beoordelen. Na dit vooronderzoek wordt een conserveringsadvies gegeven.
Enkele voorbeelden van schades die onder de constructieve restauratie vallen zijn houtworm in panelen; gebarsten panelen; gescheurd linnen; gedutst koper, maar ook slechte hechting van een verflaag resulterend in verfverlies, of verfblazen door verhitting.

Het herstellen van scheuren in linnen is één van de zichtbaardere items in de constructieve restauratie. Deze scheuren moeten minimaal worden gefixeerd om verder scheuren, of ververlies rondom de scheuren te voorkomen. Aan beide zijden van de scheur wordt een eigen spanning gevormd in de loop van de tijd. Hierdoor wordt het steeds moeilijker de beide kanten weer goed aan elkaar aan te hechten.

Zie hieronder een voorbeeld van het herstel van een scheur met het reconstrueren van een verdwenen gedeelte van het schilderij..

Het betreft een groot achttiende eeuws schilderij. Tijdens een  verhuizing is een kast door het schilderij gevallen. Een stuk van het schilderij is hierbij afgescheurd en verdwenen met het uitbezemen van de vrachtwagen.
Allereerst is het schilderij vlak neergelegd om te ontspannen. Een linnen inzet is exact ingesneden in het ontbrekende gedeelte (de lacune). Deze is aan het schilderij gehecht en de scheuren zijn tevens in deze fase gefixeerd.
Enkele oneffenheden in de aanhechting worden met reversibel vulmiddel geëgaliseerd waarna de eerste retouche wordt opgezet. Deze bepaalt de vorm en de grondkleur. Hierna wordt de retouche op kleur gebracht. De hoofdcraquelé wordt hierbij door de reconstructie getrokken met behulp van scalpel of scherp potlood. Als laatste wordt de slotretouche aangebracht met alle fijnere craquelé die noodzakelijk is om de reconstructie niet uit de toon te laten vallen. Deze wordt na de restauratie van het hele schilderij afgesloten met een slotvernis.

scheurvrouwA2
scheurvrouwC6X
scheurvrouwE8Y


Loading...